OB KONCU POUKA – ZAHVALA STARŠEM

Spoštovani straši,
Deček sanja. Sanja o svojih ciljih. O ciljih sanja tudi deklica. Sanjamo tudi odrasli. Pogosto celi narodi. Ti imajo lahko tudi skupne cilje, njihove sanje pa so čestokrat začetek skupne poti. Skoraj trideset let je tega je tega, ko smo si priborili svojo neodvisnost, ko smo kot narod opredmetili in udejanjili sanje naših prednikov. Živimo v samostojni in demokratični državi, v kateri se počutimo predvsem varno. To v teh razburkanih časih svetovne napetosti in nestrpnosti, ko se stari vzorci drugačijo, ni nepomembno. Več. Je celo prednost. Je še kje kašna država, kjer se lahko dopoldan sproščeno spustiš po strminah gorenjskega smučišča, na primorskem popoldan skočiš v sinje Jadransko morje, zvečer pa se sprostiš v spokojnosti prekmurske ravnice? Prav v tem času pred skoraj 30-imi leti so se odvijali dogodki, ki so tako usodno zaznamovali nastanek naše države. Vedeli smo za cilj, našli smo pot. Sanje so postale resničnost.
Če imaš cilj in najdeš pot, se obrestuje tudi trud v šoli. Tisti učenci, vaši otroci, ki so celo šolsko leto – tega je letos zaznamovalo zaradi korona-krize delo na daljavo – pod vodstvom učiteljev in mentorjev vlagali v znanje in se učili, danes žanjejo plod tega dela. Za druge bo priložnost zopet naslednje leto. Pri tem se za pomoč in sodelovanje, predvsem v težkih tednih krize, zahvaljujem tudi vam, spoštovani starši. Menim, da smo se skupaj kot šola in kot skupnost, dobro odzvali na izzive, pred katere smo bili vsi skupaj postavljeni spomladi.
Imeti cilj brez vsebine, ni dovolj. Treba ga je znati opredmetiti, zato je pomembna, morda celo bolj kot sam cilj, pot do cilja. Če ne poznaš poti, bo tudi cilj sam sebi namen. Ostal bo prazen in nedorečen. Slovenski alpinist, himalajec in pisatelj, čigar življenje je ugasnilo na ledenih strminah himalajskih pobočjih, Nejc Zaplotnik, je nekoč zapisal.
»Kdor išče cilj, bo ostal prazen ko ga bo dosegel; kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.«
Učencem želim, da bi sanjali o željah in pričakovanjih, hodili po poteh, ki so jim drage in da pri tem vedno dosegali cilje. Tokrat naj bodo cilj prijetne in doživete počitnice. Vam, spoštovani straši, želim miren in brezskrben dopust, ki ga preživite v krogu svojih najdražjih. Hvala vam za vse.
Primož Jurman, ravnatelj